Hoog bezoek uit Japan: delegatie doet onderzoek naar welzijnsvoorzieningen in Nederland

Op dinsdag 24 september bracht een Japanse delegatie een bezoek aan WilgaerdenLeekerweideGroep. De delegatie, onder leiding van professor Yumi Matsubara van de Waseda University, is geïnteresseerd in hoe de zorgorganisaties voor gehandicapten- en ouderenzorg in Nederland georganiseerd zijn. Dit bezoek was onderdeel van meerdere bezoeken aan zorginstellingen in Nederland. 

Hoog bezoek uit Japan: delegatie doet onderzoek naar welzijnsvoorzieningen in Nederland

Toenemende vergrijzing in Japan, het ontbreken van extramurale zorg en zorgvormen zoals dagbestedings- en werkplekken waren aanleiding voor het bezoek. Nederland is voor hen een voorbeeld van hoe zorg georganiseerd wordt. Hun oog viel op WLGroep omdat hier ouderen- en gehandicaptenzorg binnen één organisatie wordt geregeld. Alle vergaarde kennis resulteert in aanbevelingen aan de Japanse regering over de hervorming van het zorg- en welzijnssysteem daar. 

Een kijkje in de keuken bij de Makerij

De groep werd ontvangen op de Makerij, een locatie voor zinvolle daginvulling. Hier kreeg de groep een rondleiding van collega Linda van Renen. Speciaal voor de gelegenheid hadden cliënten cadeaupakketten gemaakt met een Hollands tintje bestaande uit een houten molen met 'Welkom' in het Japans erop, een tulpenkaars en klompjes.

Een goed gesprek en rondleiding in Wognum

Vervolgens brachten zij een bezoek aan Wognum voor een gesprek met bestuurders Annette Fijn van Draat en Renata Fideli waar zij al hun vragen aan konden stellen over de organisatie. Appeltaart gemaakt door cliënten op de Makerij mocht daarbij niet ontbreken en was het perfecte begin van een goed gesprek. 
De dag werd afgesloten met een rondleiding over het terrein in Wognum. Ze waren enthousiast hoe binnen onze organisatie het gewone leven zoveel mogelijk wordt geïntegreerd en mensen uit het dorp welkom zijn op het terrein. Annette Fijn van Draat: "De delegatie was erg onder de indruk van onze manier van werken. En ook ik vond het een waardevol bezoek, internationaal kennis delen biedt (in meerdere opzichten) grensoverschrijdende inzichten".

Het bezoek kwam tot stand door collega Ingeborg van der Cingel (Beleidsadviseur Zorg & Kwaliteit). Zij kwam bij haar vorige werkgever in contact met de Japanse professor. Zij spraken over de wederzijdse krapte op de arbeidsmarkt en de inrichting van de zorg. We zijn verheugd dat WLGroep de delegatie mocht verwelkomen en inspireren.