Bewegen op De Makerij

Bewegen is belangrijk voor iedereen. Het zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk gezond blijft. Binnen WilgaerdenLeekerweideGroep zoeken afdelingen elkaar steeds vaker op om meer te doen aan beweging, sportiviteit en vitaliteit. Daarom is Team Beweging in oktober 2023 het project ‘Bewegen op De Makerij’ gestart. Met verschillende activiteiten en tools kregen medewerkers en cliënten van de Makerij (locatie voor zinvolle daginvulling) te zien hoe leuk bewegen is. Het project is in meerdere fasen uitgezet met een leuke en gezonde afsluiter afgelopen zomer.

Bewegen op De Makerij

Fase 1 – Kennis delen

De eerste fase bestond uit het delen van kennis. Medewerkers kregen tools mee om bewegen te integreren in de dag van de cliënt, er was beweegaanbod op verschillende locaties en er werd een presentatie gegeven over bewegen en voeden. Hiermee was de basis gevormd, tijd om te bewegen!

Fase 2 – Aan de slag

In de tweede fase was het tijd om aan de slag te gaan. Daan en Jolijn van Team Beweging vertellen: "In de tweede fase van het project hebben we opnieuw inspiratie gegeven en daarbij ook de medewerkers uitgedaagd om de cliënten in beweging te zetten. Hierbij kreeg elk lokaal een strippenkaart met uitdagende beweegactiviteiten zowel actief als educatief."

Om beweging te blijven stimuleren hebben cliënten zelf beweegdoosjes gemaakt. In de doosjes bevinden zich opdrachten om te bewegen. Een mooie samenwerking tussen de Makerij en Team Beweging.

Daan en Jolijn vertellen verder: "Vanuit Team Beweging werd er op de maandag en dinsdagochtend een fitnessinloop georganiseerd. Hier konden cliënten of samen met begeleiding voor hun werkdag starten met een work-out. In deze weken konden cliënten een bidon verdienen voor hun inzet. Deze ochtenden werden een groot succes met vaak wel een opkomst van meer dan 20 cliënten."

Fase 3 – Afsluiten met de Week van de gezondheid

Het project werd afgesloten met de allereerste Week van de gezondheid. Van 15-19 juli vonden er allerlei sportieve activiteiten plaats om het project af te sluiten. Er was een springkussen, de dansschoenen werden uit de kast gehaald bij het spelen van Just Dance, er was een wandelpuzzelspeurtocht en cliënten rolden en raceten voorbij op skelters en steps.

Gezonde snacks mochten niet ontbreken tijdens de feestweek. Diëtisten zijn langs de lokalen geweest om op een laagdrempelige manier te vertellen over gezonde tussendoortjes. De dag werd afgesloten met een disco in de kantine. De voetjes gingen van de vloer om de week swingend af te sluiten. Een mooi einde van het project en tegelijkertijd het startschot om te blijven bewegen.