Vergoedingen

Vergoedingen van de zorg

De zorg die wij als organisatie leveren, wordt vergoed vanuit verschillende wetten en regels. Deze wetten zijn de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. In de linkjes vindt u informatie met betrekking tot de indicatiestelling, eigen risico en eigen bijdrage die binnen de verschillende wetten van toepassing zijn.

  • Zorg vanuit de Wlz wordt geregeld vanuit uw regionale zorgkantoor;
  • Zorg vanuit de Zvw loopt via uw zorgverzekeraar;
  • Zorg vanuit de Wmo of Jeugdwet regelt u met uw gemeente.

Vaak heeft u een indicatie nodig om gebruik te maken van zorg en behandeling. De indicatie is een besluit waarin staat op welke zorg u recht heeft.

Voor zorg vanuit de Wlz en de Wmo betaalt u een eigen bijdrage. Deze kunt u berekenen op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor zorg en ondersteuning via de Jeugdwet betaalt u geen eigen bijdrage. Voor zorg vanuit de Zvw geldt in de meeste gevallen het eigen risico van uw zorgverzekering.

Leveringsvormen binnen de Wlz

Een Wlz indicatie moet worden aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Als u een indicatie heeft voor Wlz-zorg kunt u ervoor kiezen om in een instelling te wonen. Daarnaast kunt u onder bepaalde voorwaarden kiezen om zorg thuis te ontvangen met een volledig pakket thuis (vpt), een modulair pakket thuis (mpt) of door de benodigde zorg zelf te regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Deze mogelijkheden worden leveringsvormen genoemd.

Afspraken met zorgverzekeraars

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Vanuit deze verzekering worden de kosten voor zorg/behandeling vergoed. Maakt u gebruik van zorg of behandeling die valt onder de zorgverzekeringswet? Dan is het belangrijk om te weten of WLGroep een contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Voor 2024 hebben we voor eerstelijns verblijf, eerstelijns paramedische zorg en GZSP afspraken gemaakt met alle tien de verzekeraars (VGZ, Zilveren Kruis, CZ, Menzis, DSW, ASR, ONVZ, Zorg & Zekerheid, Salland en Aevitae). Het contract dat WLGroep met deze zorgverzekeraars heeft, geldt ook voor de labels die bij deze verzekeraars horen. Voor de wijkverpleging hebben we met zorgverzekeraar Aevitae voor 2024 géén contract afgesloten, met de overige verzekeraars wel.

Uw eigen zorgverzekeraar kan u vertellen of uw behandeling wordt vergoed, wat uw polisvoorwaarden zijn en hoe uw zorgnota is opgebouwd. Facturen voor de behandelingen worden doorgaans rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd en afgehandeld.

Ondersteuning vanuit de Wmo of Jeugdwet

De gemeente biedt ondersteuning thuis vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. De gemeente onderzoekt welke mogelijkheden voor u passend zijn. U kunt er ook voor kiezen de benodigde zorg zelf te regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente kan u hierover informatie geven en helpen bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo en Jeugdwet. Voor de Wmo geldt een eigen bijdrage, maar voor de Jeugdwet niet.

Tarieven persoonsgebonden budget

Een overzicht van de tarieven van het persoonsgebonden budget 2024.

Contact of vragen?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 088-045 1060. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur.