12 oktober is het de dag Dag van de Palliatieve Zorg. Een jaarlijks terugkerende dag op de tweede zaterdag van oktober. Deze dag staat in het teken van de zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven. Astrid Kaag (rechts op de foto) en Annette Hooijboer (links op de foto) delen graag hun ervaringen met palliatieve zorg. Vrijwilligster Astrid bood namelijk eerder ondersteuning aan de moeder van Annette. Binnen WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep) biedt een gepassioneerde groep vrijwilligers van ‘Warm Afscheid’ cliënten – en hun familieleden - ondersteuning wanneer het eind van het leven in zicht is.
Vrijwilligersgroep Warm Afscheid
Vrijwilligersgroep Warm Afscheid, die inmiddels zes jaar bestaat, ondersteunt zowel intra- als extramurale cliënten van WLGroep. Intramurale cliënten verblijven op een locatie van de organisatie. Extramurale cliënten ontvangen alleen zorg maar wonen niet op een locatie van WLGroep. Met veertien toegewijde vrijwilligers biedt de groep een helpende hand wanneer sterven naderbij komt. Familieleden kunnen in deze emotioneel zware periode op hen rekenen, vooral wanneer de mantelzorg voor hun dierbare te zwaar wordt en deze in een vertrouwde omgeving wil blijven. Warm Afscheid biedt niet alleen praktische hulp, maar ook een geruststellende aanwezigheid; precies dátgene waar op dat moment behoefte aan is.
Gevoelsmatig werk
Astrid Kaag is maar liefst veertig jaar vrijwilliger. Dat begon met verschillende hand- en spandiensten. Inmiddels leest ze al dertig jaar op de herenochtend de krant met een groep heren en daarnaast maakt ze deel uit van Warm Afscheid. Interesse in palliatieve en terminale zorg verkreeg ze nadat ze in haar privésituatie haar zwager in zijn laatste levensfase begeleidde. Om zich verder in te kunnen zetten in de palliatieve en terminale zorg volgde ze daarna een cursus hierover en sloot ze zich aan bij Warm Afscheid. Deze vrijwilligersgroep is zeven dagen per week beschikbaar en werkt met korte lijntjes. Zodra er een aanvraag binnenkomt, wordt er in de groep gekeken wie er beschikbaar is.
Astrid vertelt: “Je doet het werk echt op gevoel. De hulp die je biedt is afhankelijk van de cliënt. Is de cliënt aanspreekbaar dan is deze vaak in voor een praatje. Bijvoorbeeld over welk werk iemand eerder heeft gedaan of wat zijn of haar hobby’s zijn. Of misschien wil de cliënt wel graag gelakte nagels. Bij deze vorm van zorg - palliatieve zorg - is het vaak nog goed mogelijk om een band met iemand op te bouwen.”
Bij cliënten die inmiddels minder aanspreekbaar zijn gaat het meestal meer om geruststelling en aanwezigheid. Astrid: “Deze cliënten vinden het vaak al heel fijn als je even hun hand vastpakt. En soms leg ik mijn hand op de deken en dan pakken ze die vanzelf.” Voor Astrid is het dankbaar werk. “Niemand hoeft eenzaam te zijn en door een kwartier aanwezig te zijn maak je al een verschil voor de familie, cliënt en zorgcollega’s.”
Vrijwilligersgroep Warm Afscheid biedt familie rust
Annette Hooijboer deelt hoe het is om de zorg voor een dierbare over te laten aan vrijwilligers als Astrid. Haar moeder, die jarenlang werkte bij woonzorgcentrum De Bosman van WLGroep in Venhuizen, werd daar later zelf verzorgd toen ze Alzheimer kreeg. Annette vertelt: “Mooi dat er een groep zoals Warm Afscheid is. Bij palliatieve of terminale zorg zit je als familie in een fase van rouw en verdriet. En ondertussen moet je ook allerlei zaken organiseren, terwijl het normale leven gewoon doorgaat. Door de inzet van deze vrijwilligersgroep kun je als familie dan even je rustmomenten pakken.”
Toen haar moeder haar laatste levensfase inging, kwam Astrid, die Annette al kende uit het dorp, een paar keer bij haar zitten. “Toen het slechter met mijn moeder ging, is Astrid een paar keer bij haar gaan zitten. Dat was ontzettend fijn. Je weet dan dat er iemand bij haar is als jij gaat slapen of er even niet bent” aldus Annette.
Samen sterk
De samenwerking tussen zorgprofessionals, vrijwilligers en familieleden zorgt ervoor dat de zorg in de laatste fase van het leven menselijk en persoonlijk blijft. “Het is eigenlijk een win-win situatie” legt Annette uit. “De familie krijgt rust, de zorg wordt ontlast en de cliënt krijgt gerichte aandacht.” Ze benadrukt hoe waardevol het is om met een gerust hart even los te kunnen laten, wetend dat je dierbare in goede handen is.
Warm Afscheid is er niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de families en zorgteams. In deze laatste dagen, wanneer woorden soms niet meer nodig zijn, kan een liefdevolle aanwezigheid alles betekenen. Ook in de laatste levensfase staan we samen sterk.
Meer informatie over Warm Afscheid
Warm Afscheid is er voor intra- en extramurale cliënten van WilgaerdenLeekerweideGroep. Wil je een aanvraag doen voor ondersteuning vanuit de Vrijwilligers Warm Afscheid? Neem dan contact op met VrijwilligersNH (onderdeel van WLGroep) via:
T: 088 - 045 1075
E: info@vrijwilligersnh.nl
Op zaterdag en zondag kun je contact opnemen met de receptie van WLGroep-locatie Avondlicht via: T: 088 - 045 1620